FI SV NO DK EN
FI SV NO DK EN
byggskylt

När behövs en byggskylt?

Byggskyltar är ett obligatoriskt krav för att din byggarbetsplats är säker för både arbetare och personer i närheten av byggområdet. Det är alltid utförarens ansvar att säkerställa att byggområdet inte utsätter någon i närheten för fara. En viktig del av ett byggprojekt är just vilka byggskyltar som finns på plats.

Vi har i ett tidigare blogginlägg gått igenom vad för typer av byggskyltar det finns, vad de betyder och deras syfte. Läs inlägget här

Men när behöver man en byggskylt egentligen?

Följ nedan punkter steg för steg för att avgöra om du behöver investera i en byggskylt, och vad för typ av varningsbyggskyltar du behöver. 

#1: Riskbedömning

Först och främst behöver du utföra en riskbedömning av ditt byggområde. Syftet är att identifiera potentiella faror inom byggarbetsplatsen och hitta de områden där varningsbyggskyltar behövs för att informera och vägleda personer inom området. När du bedömer ett område bör du överväga risker som lättantändliga miljöer, elektricitet eller varma ytor.

#2: Uppdatera befintliga skyltar

I samma veva som du gör en riskbedömning av nya områden bör du också se över och uppdatera befintliga byggskyltar. Säkerställ att befintliga skyltar fortfarande är relevanta så att andra viktiga skyltar inte hamnar i skymundan och inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Passa också på att rengöra och/eller ersätta en skadad, smutsig eller missfärgad byggskylt.

#3: Skapa åtgärdsplaner

Men i slutändan är en skylt bara en skylt. Det är en proaktiv lösning som enbart förhindrar att en farlig situation uppstår, den hjälper inte när väl olyckan är framme. Det är därför viktigt att etablera en åtgärdsplan för varje potentiell fara du identifierat i din riskbedömning.

#4: Välj rätt skylt för rätt område

Var noggrann med vilka byggskyltar du väljer att sätta upp. Utifrån riskbedömningen, planera att installera alla relevanta skyltar för de specifika frågorna. T.ex. bör högljudda områden ha en varningsskylt för höga ljud, såväl som påbudsskylt om att hörselskydd måste bäras.

#5: Tänk även på vägskyltar

Till sists bör du också säkerställa att det finns vägskyltar vid öppningar och sidovägar för att förare och fotgängare utanför området informeras om potentiella faror och risker runt om byggområdet. 

Söker du ytterligare information…

… kontakta BGFIX redan idag så hjälper vi dig. Alternativt rekommenderar vi dig att läsa ISO 7010 som är säkerhetsstandarden varningsbyggskyltar måste följa i Europa. ISO 7010:2011 kräver att byggskyltar finns på plats för att förhindra olyckor och bistå med information om hälsofaror, brandskydd och nödevakuering. 

BGFIX erbjuder ett standardutbud av de vanligaste byggskyltarna, såväl som kan skräddarsy en byggskylt helt utifrån dina behov. Beställ idag direkt från vår webbplats.

Hör av dig

    captcha

    x OK
    x OK