FI SV NO DK EN
FI SV NO DK EN

Skjutgrind med motor vs. slaggrind med motor

Elektrisk skjutgrind för säkerheten för din fastighet

Att glida eller svänga, det är frågan. Nyckelskillnaden mellan en elektrisk skjutgrind och en slaggrind är att skjutgrindar puttas fram och tillbaka för att öppnas och stängas, medan slaggrindar öppnas och stängs genom att svänga dem fram och tillbaka i en halvcirkel.

Både har sina fördelar och nackdelar som passar för olika tillfällen och behov. I denna artikel tänkte vi gå över vilka fördelar det finns med automatiska skjutgrindar och slaggrindar, och deras begränsningar.

Skjutgrind

Elektriska skjutgrindar används främst när användningen av andra typer av grindar inte är möjligt och är utmärkta när du har begränsat med utrymme och/eller ojämn terräng. Istället för att ha en grind som öppnas inåt eller utåt så rullar istället automatiska skjutgrindar på en räls eller ett rälslöst cantilever system (ett system där skjutgrinden är i luften och enbart hålls fast vid en punkt/sida).

Fördelar med en skjutgrind

Om utrymme är begränsat eller om det är något som står i vägen vid entrén är en automatisk skjutgrind ofta det bästa alternativet. Eftersom de glider parallellt längs med staketet så tar dessa typ av grindar väldigt liten plats. En elektrisk skjutgrind med motor tillåter fordon såväl som personer att ta sig in på området smidigt och säkert.

Automatiska skjutgrindar på räls är ideala vid väldigt breda entréer. Detta för att de rullar på rälsen istället för att hänga i luften och sjunka ned under sin egen vikt som slaggrindar i vissa fall gör. Som nämnt finns det även skjutgrindar med cantilever system som främst då används vid smalare åtkomstpunkter.

Är din ingång på sluttande mark? I så fall är en elektrisk skjutgrind det självklara valet eftersom de inte behöver öppnas ”mot” eller “från” fordonet eller personen som ska in/ut.

Begränsningar med en skjutgrind

På grund av de många rörliga delarna så brukar skjutgrindar vara aningen mer högljudda än den svängande motsvarigheten. Även fast detta sällan brukar vara ett problem när det kommer till ett avlägset inhägnat utomhusområde, så kan det uppstå problematik när det kommer till interna grindar eller åtkomstpunkter nära kontor eller sovutrymmen.

Installationen av golvräls är inte alltid så praktisk och rälsen behöver också regelbundet underhåll för att hålla dem rena från smuts, skräp och snö för att grinden ska kunna öppnas och stängas smidigt.

Slaggrind

Den främsta fördelen med en slaggrind är att de kräver väldigt lite underhåll, speciellt om den är manuell. Till skillnad från många andra typer av grindar behöver en slaggrind ingen typ av motor eller elektronik som gör dem väldigt enkla att använda, men kan självklart automatiseras om så önskas. De är också ofta billigare än automatiska skjutgrindar.

Fördelar med en slaggrind

I vissa fall så anses en slaggrind vara det säkrare alternativet. Det har färre rörliga delar med mindre risk för att händer eller fingrar hamnar i kläm. Slaggrindar kan öppnas både inåt och utåt som gör det enkelt för människor och fordon att ta sig in på eller ut från området oavsett vilket håll de kommer ifrån. Slaggrindar är vanligtvis det mer ekonomiska alternativet. Färre rörliga delar, mindre utrustning vid sidan om grinden och inget behov av räls gör dem billigare att installera.

Begränsningar med en slaggrind

Om slaggrinden inte är motoriserad så är de ofta tunga att öppna och stänga. För att kunna använda en slaggrind så behöver du gott om utrymme. Om åtkomstpunkten är smal eller i en situation där det finns flera grindar på en liten yta så kan det vara bättre att investera i en skjutgrind.

Köp automatiska skjutgrindar och slaggrindar hos BGFIX

Oavsett vad för behov du har så har vi på BGFIX lösningen. Vi erbjuder ett brett utbud av automatiska såväl som manuella slaggrindar och skjutgrindar i Stockholm och runt om i övriga Sverige. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta den bästa lösningen för dina behov.

Utforska vårt utbud av grindar.

Hör av dig

    captcha

    x OK
    x OK