FI SV NO DK EN
FI SV NO DK EN

Varför är trafikmärken viktiga och vad är signage clutter?

Svaret kan tyckas självklart, men ändå finns det korsningar, landsvägar och områden utanför byggarbetsplatser runt om i Sverige som saknar ordentliga trafikmärken.

Trafikmärken bidrar med nödvändig information till förare och andra trafikanter. De representerar regler som behöver följas för att skapa en säker miljö som förmedlar information till förare och fotgängare för att trafiken ska flyta på smidigt och minimera antalet olyckor. De flesta trafikmärken använder sig av bilder snarare än ord för att det ska vara enkla att förstå såväl som göra det möjligt för alla personer att förstå dem oavsett nationalitet och språkkunskap.

Vad är ”Signage clutter”?

Signage clutter, eller skyltröra på svenska, betyder att det finns för många skyltar inom ett område som förvirrar eller distraherar förare och trafikanter. Detta sker ofta i stadsområden där trafikmärken, reklamskyltar, trafiksignaler och andra skyltar brottas om att synas på små områden.

Att hitta balansen mellan ”för få” och ”för många” trafikmärken har alltid varit en utmaning. Gränserna är diffusa och det finns inga riktlinjer för hur många och vad för typ av skyltar som olika situationer kräver. Varje korsning, väg och byggområde är i slutändan helt unikt med olika förutsättningar och behov.

Hur undviker jag signage clutter?

Följ nedan riktlinjer för att bilda dig en uppfattning om hur många vägmärken du behöver:

 • Införskaffa enbart trafikmärken som bistår med nödvändig information för förare och andra trafikanter
 • Antalet trafikmärken ska göra det möjligt att alla kan installeras säkert utan att störa trafiken och så de alltid syns
 • Antalet trafikmärken ska vara så att de INTE är påträngande på kringliggande miljö

Innan man beställer trafikmärken bör en genomgående analys av situationens förutsättningar och behov genomföras. Det inkluderar bland annat att kontrollera vad för befintliga skyltar som finns, rangordna områdets behov av vägmärken samt undersöka tidigare olyckor och anledningen varför det uppstått.

Behöver du beställa trafikmärken?

Kontakta i så fall BGFIX. Vi erbjuder ett standardutbud där du kan beställa vägskyltar från Transportstyrelsen och Trafikverkets vägmärken inom följande kategorier:

 • Varningsmärken (farliga kurvor, ojämn väg, farthinder etc.)
 • Väjningsplikstmärken (väjningsplikt, stopplikt, övergångsställe, huvudled etc.)
 • Förbudsmärken (enkelriktad väg, begränsad fordonshöjd, förbud mot att stanna och parkera etc.)
 • Påbudsmärken (gångbana, busskörfält, körbana, körriktning etc.)
 • Tilläggstavlor (nedsatt syn, parkeringsskiva, laddplats etc.)
 • Sidomarkeringsskärmar

Eftersom vi tillverkar alla skyltar själva har vi även möjlighet att tillverka skräddarsydda skyltar baserat på dina behov. Behöver du en vägskylt för privat väg eller gula vägskyltar som inte finns i vårt standardutbud? Inga problem. Vi hjälper dig från start till mål med att skapa en skyltlösning anpassad efter situationens förutsättningar och behov.

Hör av dig

  captcha

  x OK
  x OK